OPASNU SESTRU KIM DŽONG UNA DUGO OVAKVU NISMO VIDELI! Pobesnela i UZVRATILA UDARAC! Planeta se ORI posle ovih REČI!
Kim Jo Džong, Foto: Profimedia

DRAMA

OPASNU SESTRU KIM DŽONG UNA DUGO OVAKVU NISMO VIDELI! Pobesnela i UZVRATILA UDARAC! Planeta se ORI posle ovih REČI!

Veze između dve zemlje dramatično su ojačale nakon poseta severnokorejskog vođe Kim Džong Una dalekom istoku Rusije u septembru

Objavljeno: 09:49h

Kim Jo Džong dodala je da severnokorejsko oružje koje se razvija nije namenjeno za izvoz već za obranu od Južne Koreje.

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una, ponovno je negirala razmenu oružja s Rusijom, javlja državna agencija KCNA. SAD i Južna Koreja optužile su Severnu Koreju za transfer oružja Rusiji kako bi ga upotrebila u ratu protiv Ukrajine, koju je napala u februaru 2022. I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbljenje vojnih odnosa.

Veze između dve zemlje dramatično su ojačale nakon poseta severnokorejskog vođe Kim Džong Una dalekom istoku Rusije u septembru i sastanka na vrhu s predsednikom Vladimirom Putinom.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

No, Kim Jo Džong je rekla da je "teorija" severnokorejsko-ruskog sporazuma o naoružanju, sastavljena od predrasuda i fikcije, "najapsurdnija teorija" koja ne zaslužuje ničiju procenu ili tumačenje, prenela je KCNA citirajući njenu izjavu za novine u kojoj to naziva lažnom glasinom koju su širile neprijateljske sile.

Kim Jo Džong dodala je da severnokorejsko oružje koje se razvija nije namenjeno za izvoz već za obranu od Južne Koreje.

SAD najavljuje sankcije

Severna i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu jer je njihov sukob od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom.

U međuvremenu, Sjedinjene Države najavile su u četvrtak nove sankcije za dve ruske osobe i tri ruske firme zbog omogućavanja transfera oružja između Rusije i Severne Koreje, uključujući balističke projektile za upotrebu u Ukrajini.

Kim Jo Džong
Kim Jo Džongfoto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH / POOL

Krhotine projektila koji je 2. januara pao na ukrajinski grad Harkov bile su severnokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su pojedini izvori.

Čelnici glavnih partnera Severne Koreje, Kine i Rusije, sastali su se u četvrtak i kritikovali Vašington i njegove saveznike zbog njihovog "zastrašivanja u vojnoj sferi" protiv Severne Koreje, navodi se u zajedničkoj izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đipinga.

U trenutku rastućeg partnerstva između Moskve i Pjongjanga, veleposlanik Severne Koreje u Rusiji juče je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nazvao marionetom SAD-a i rekao da će Rusija izaći kao pobednik u sukobu s Kijevom, izvestila je KCNA.

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

(Espreso/Mondo/M.Š./Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.